Justunittrust | Penyakit Berjangkit "GEMBIRA"
1383
post-template-default,single,single-post,postid-1383,single-format-standard,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

Penyakit Berjangkit "GEMBIRA"

Penyakit Berjangkit "GEMBIRA"

Sangat AWESOME !

SERONOK. GEMBIRA. BEST nye!

sumber gambar http://www.glamquotes.com/quote/smile-quotes/

Tahukah anda perasaan GEMBIRA itu berjangkit ? Yes ! ENTHUSIASM is contagious.

Tahukah anda perasaan GEMBIRA itu sangat original ? Ya benar, ENTHUSIASM sukar dibuat-buat sebab datangnya dari dalam diri kita. Sukar seseorang boleh tipu diri dan fake jadi gembira kiranya dia tak benar-benar syok dengan persekitaran, dengan keadaan diri sendiri, dengan pekerjaan, dengan kawan-kawan. Only pornstars and actors, actresses can fake it ! (Sebab they fake it, till they make it…)

Tahukah anda GEMBIRA itu suatu daya tenaga dan boleh dilipat-gandakan menjadi sesuatu yang positive ? GEMBIRA dapat attract energy yang bagus.

Gembira juga boleh jadi negative bila ia menjurus kepada akibat dan kesan yang memudharatkan.

Tahukah anda GEMBIRA itu boleh dicetuskan ? Macam FIREWORKS. Di serata dunia terdapat kelab dan persatuan “GELAK” dimana kebanyakan golongan professional akan berkumpul diwaktu pagi, biasanya dilokasi yang tenang seperti taman. Apa mereka buat ? Mereka akan GELAK dan KETAWA kuat-kuat, beramai-ramai supaya tenaga GEMBIRA tersebut akan dapat dirasai setiap peserta dan memberi kesan positif kepada tindak tanduk ahli dalam aktiviti-aktiviti seharian dan persekitaraan mereka. Menarik kan !

Jadi bagaiman kita nak cetuskan KEGEMBIRAAN ? Cara paling simple adalah

1.   SENYUM

…tak perlu kata apa-apa… Sebab itu banyak lagu-lagu bertema SENYUM dimainkan di tv dan radio. Indahnya lirik lagu Malique & Najwa….

Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

2. PASSIONATE atau KASIH, PERCAYA

…dengan apa yang kita lakukan, dengan keluarga dan ahli. Kadang-kadang seorang yang GEMBIRA mampu merubah sekumpulan orang yang tengah bad mood.

3. VISUALIZATION & AFFIRMATION

Spark your ENTHUSIASM dengan daya visualization – gambarkan dalam minda, your dreams and goals. Bayangkan betapa anda akan GEMBIRA tatkala achieve dreams tersebut. IMAGINE anda telah capai DREAM anda, amalkan setiap hari dan ia bakal drive momentum badan dan minda anda to reality. BEST kan ! “I am happy, healthy, wealthy everyday of my life” “I am awesome” “I inspire, and radiate positiveness” “Aku yakin boleh”… Ini semua doa benar ?

4. PERSEKITARAN

Berkawanlah dengan rakan taulan yang positive dan dapat manjadikan anda “seorang anda-yang-hebat”. Usah sugul dengan saudara-mara yang jealous, busuk hati dan berniat menjahanamkan. Usah be bothered dengan so called friends yang negative dan “Energy Vampires” or suckers. Ah Bad, Mr Cold Water and Ah Loose. Kerana GEMBIRA itu fragile.

Usah sabotage diri anda. Selalu tanamkan program dan positive thoughts. Sebab itu tema saya tahun ini “AWESOME !!!” . And saya harap KEGEMBIRAAN saya contagious dan berjangkit, sekaligus mencetuskan KEGEMBIRAAN kepada diri anda. May the FORCE be with you and me… Sentiasa berhati baik and senyum, sayang 🙂

1Comment

Post A Comment