Justunittrust | Your Financial Advisor
5121
home,paged,page-template,page-template-blog-small-image,page-template-blog-small-image-php,page,page-id-5121,paged-3,page-paged-3,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive

"It's not what you say, its what they hear that matters" Apa yang kita kata, tak penting. Yang utama, apa yang mereka dengar dan faham. Thats  why communication skills and listening skills are very important to be successful in life. To be successful kita perlu listen. To be successful kita perlu faham sebelum boleh bertindak efficiently and effectively. And since minda kita process 10 times faster than we talk, we are always in a hurry to act before understanding the situation. Yes, to be pro-active is good, but to be pro-active for the wrong reason is so un-pro ! Avoid jadi kalut, avoid gelojoh, slow down and jangan terlalu terburu-buru.. When one talks, another listens. Is it so ? HEAR is what we dengar. LISTEN is hearing and understand. Talking is what we say, communicating is what we say meaningfully (bermakna). And words are best spoken when we mean them, genuinely embraced and its a promise to deliver something. Communicate well with the following : 1. choose the right words - POWER WORDS. These are words (best as K.I.S.S - keep it short and simple) yang boleh difahami, suka didengari oleh our selected audience. Sometimes we need to repeat these words several times and other times we write them down (to reinforce the repeatations). Many times I see Consultants using bombastic words and jargon, some copy-paste words, pronounced poorly ! If pinjam words, please check them first. One that I clearly remember was one of my seniors from previous company, she uses "STIMULATION" when its suppose to be "SIMULATION"... jauh makna tu !

I call this The “You Had Me at HELLO” Technique. In Article “Sell Peti Ais to Eskimo" http://justunittrust.com/1326/jual-produk-kepada-kawan-kawan saya share bagaimana dapat SUSPECTS yang berpotensi menjadi PROSPECTS. Eventually these Prospects become Customers, CLIENT and our INVESTORS. Teknik ini memerlukan kita sentiasa aware, peka kepada orang di keliling kita dan sentiasa mencari peluang-peluang keemasan. Adakalanya agak penat bukan ? Nak teknik yang lebih mudah ? Teknik ini bermula dengan appresiasi diri kita. Sayangi diri anda dahulu. Seterusnya gunalah daya tarikan anda untuk ATTRACT clients and investors. Jadilah seperti magnet dengan daya tarikan yang hebat dan aura yang sangat menarik. Mahukah anda perolehi daya tarikan yang AWESOME ini dan menjadi seperti magnet, dengan mudah menarik dan attract peluang, rakan-rakan dan INVESTORS ? Pernahkah anda bertemu dengan seseorang dengan daya PESONA yang sangat menarik sehingga anda terlalu tertarik ? Hmmm seperti lagu “menarik, tertarik, kau memang the BOMB” (Tak semestinya dari segi paras rupa sahaja). PESONA atau PERSONALITY adalah kombinasi kelakuan, tingkah laku (tahap sedar dan separuh sedar) dan visual seseorang (appearance – pemakaian, warna, bau dsb). PESONA seseorang akan mencetus dan "connect" kepada deria orang di persekitaraan. It’s the power to connect with others and "law of attraction" in action, tanpa mereka sedar. Apa respons kita apabila dirapati oleh orang yang berupa seperti samseng ? Kita berasa takut melihat seseorang yang berpakaian seperti orang jahat. Manakala, kita suka melihat kanak-kanak dan baby sebab happy bila tengok baby yang comel dan wangi. Kita tertarik dengan wanita cantik dan jejaka handsome kerana ……... ? Immediate response – sedar atau tidak ! Jadi teknik mudah “YOU HAD ME AT HELLO” [movie Jerry Mc Guire – Tom Cruise dan Renee Zelwegger] bila tertarik pada pandangan pertama. Mat Sallleh kata FIRST IMPRESSION COUNTS. Ia akan membuka peluang keemasan dan menarik banyak opportunity kepad diri kita. Teknik-teknik “YOU HAD ME AT HELLO”

How do we plan when we want to take a vacation ? How do we pack our bags, our clothings, shopping money to bring ? Some Malaysians pack rending, sambal ikan bilis and even their favourite chile padi and maggi ! My point is - If you know where you are going, you’re able to plan how to get there and focus your time, energy and emotion towards that destination. Its like having a compass or map which help us to stay on track. It all starts with having hope and DREAMS. Remember its never too late to dream. Dreams with strong sense or have purpose become GOALS. Each GOAL nourished with action plans + determination + deep believe and conviction leads to NEW SUCCESSES and REALITY ? Wallah ! Remember its not how smart, handsome/pretty or rich a person is – its DETERMINATION propelled long enough that brings success. And each of us have a SECRET WEAPON - our SUB-CONSCIOUS mind (our believe system). Our Sub-conscious mind have power in shaping our habits. Our Sub-conscious mind (little robot) will respond according to our visualization. It doesn’t differentiate negative from positive, its not gender bias and it has the energy to attract what you want ! Persistently and always visualize the RESULTS you desire to keep you enthusiastic, energized and happy. No one can take away “Virtual Happiness” from us. That is the “Virtual Destination” and  “Special Place” we go each time and every time we can. Its sacred and it makes us happy. (Senyum sikit ?) Focus my friend. Plant these seeds into your Little Robot :

Sangat AWESOME ! SERONOK. GEMBIRA. BEST nye! sumber gambar http://www.glamquotes.com/quote/smile-quotes/ Tahukah anda perasaan GEMBIRA itu berjangkit ? Yes ! ENTHUSIASM is contagious. Tahukah anda perasaan GEMBIRA itu sangat original ? Ya benar, ENTHUSIASM sukar dibuat-buat sebab datangnya dari dalam diri kita. Sukar seseorang boleh tipu diri dan fake jadi gembira kiranya dia tak benar-benar syok dengan persekitaran, dengan keadaan diri sendiri, dengan pekerjaan, dengan kawan-kawan. Only pornstars and actors, actresses can fake it ! (Sebab they fake it, till they make it…) Tahukah anda GEMBIRA itu suatu daya tenaga dan boleh dilipat-gandakan menjadi sesuatu yang positive ? GEMBIRA dapat attract energy yang bagus. Gembira juga boleh jadi negative bila ia menjurus kepada akibat dan kesan yang memudharatkan. Tahukah anda GEMBIRA itu boleh dicetuskan ? Macam FIREWORKS. Di serata dunia terdapat kelab dan persatuan “GELAK” dimana kebanyakan golongan professional akan berkumpul diwaktu pagi, biasanya dilokasi yang tenang seperti taman. Apa mereka buat ? Mereka akan GELAK dan KETAWA kuat-kuat, beramai-ramai supaya tenaga GEMBIRA tersebut akan dapat dirasai setiap peserta dan memberi kesan positif kepada tindak tanduk ahli dalam aktiviti-aktiviti seharian dan persekitaraan mereka. Menarik kan ! Jadi bagaiman kita nak cetuskan KEGEMBIRAAN ? Cara paling simple adalah

.. .. .. Super sales consultants can sell almost any product to almost everyone. So, how does Unit Trust Consultant generate fantastic income from the abundance of people seeking investment plans and solutions ? The key, I believe is “Educate and provide solutions” never hard sell or pressure or corner prospects to buy. Many times, a prospect is “cornered” to buy, thereafter dia tak repeat investing sebab tak rasa or feel the “real” need to invest.

Recently, a Unit Trust Consultant asked me “How do I sell Unit Trust Plans to my friends”. Saya tak mahu hilang kawan. My answer, sebenarnya unit trust consultants are helping, membantu provode solution kewangan. Why do we feel macam seolah-olah kita take advantage kawan-kawan kita bila kita promote Unit Trust Plans ? Remember, ilmu yang kita kongsi dengan orang lain is Fardhu Kifayah – unit trust consultants can never rugi when doing this. Walau tak dapat jual Unit Trust Plans, ilmu yang kita kongsi secara ikhlas insyaAllah Allah balas dengna pulangan pahala. Betul ? So, here are 4 approaches “How to sell to friends and families “ :

Salam kembali. Ramai kawan-kawan pulang dengan panggilan Hajjah dan Haji, surely tenang di hati, dapat laksanakan tuntutan Rukun Islam kelima. Saya ucapkan tahniah to Haji Arif Ismail, Hajjah Norhazah Ibrahim, Hajjah Hasimah Muhammad dan Haji Salihodin. InsyaAllah kita semua akan juga rasa ketenangan itu, hopefully dalam masa yang terdekat. But before that - syarat "Mampu mengerjakan Haji" includes financial aspect, apart from berkeupayaan (fizikal dan mental). Syarat wajib lain - Islam, berakal, baligh, merdeka, termasuk juga "mahram" bagi wanita. Most often syarat "mampu" terbatas due to sebab-sebab quota (daftar tahun 2011, dijangka pergi haji selepas tahun 2040). Jadi, yang tak sabar-sabar menunaikan Haji akan mengambil jalan alternatif melalui pakej-pakej swasta yang dianggarkan minimum RM20,000 seorang jemaah sehingga RM120,00 (apa salahnya kalau memang mampu). Duit shopping tak termasuk tau ! Sebab inilah kita sebagai orang Islam perlu kekayaan (halal, berkat) agar dapat menunaikan ibadat untuk diri sendiri dan menderma untuk yang kurang mampu. "Tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima". So, we will use RM20,000 as our starting point untuk diskusi "Financial Planning for Haji". Boleh ?

Don’t force me to buy. Just show me why I should buy. Jangan over-sell your product as if its the best money can buy. I have been cheated many times before, now I don’t trust "salesman". Don’t just lip-service (janji manis), prove to me you’re different. Arghhh ! Too much information and facts. This is too much to understand, better tak payah fikir sekarang. After all, I have other better things to do. Muka macam boleh percaya, gaya macam dah berjaya, tapi… Betul jugak, kalau tak bagus, macam mana boleh dapat nombor 1. Takpe kasi chan budak ni, I bukan nak invest pun, saja nak teman berbual. Tahukah anda, all the above are excuses and some reasons why prospect tak invest with or through us. When promoting a product, don’t hard sell. Be a solution provider - “show them the solution”. Pastikan “the solution” meets the prospects needs and wants. Don’t sell, show them how to buy.

Apa yang anda faham berkenaan unit amanah ?

Di Malaysia lebih dikenali sebagai unit trust (UT), di luar negara dipanggil MUTUAL FUNDS. To me, konsep UT seperti konsep dana khairat kematian di kebanyakan masjid-masjid, dimana ahli-ahli yang mempunyai matlamat yang sama, menabung dalam satu tabung untuk tujuan membantu ahli yang ditimpa kemalangan. Ini namanya Tabaru’ dan salah satu konsep Syariah penting yang digunapakai dalam Takaful (insuran Syariah). Persamaan dengan UT, dimana pelabur-pelabur yang mempunyai objektif yang sama (dari segi untung dan risiko) melabur dalam suatu tabung, diurus oleh pengurus dana (fund managers) melabur untuk keuntungan bersama dikalangan pelabur-pelabur. Bezanya UT dengan Hedge Funds, pengurus dana UT tidak berkongsi sebarang untung atau rugi dari pelaburan dana tersebut. Kebiasaanya mereka menerima fee yang tetap. Di dalam Hedge Funds, pengurus dana akan berkongsi sama untung dan rugi tersebut. Analogi yang lebih mudah, pengurus dana UT sebagai Driver. Tabung dana UT sebagai kereta or “vehicle” pelaburan dan pelabur-pelabur sebagai penunggang kereta. Dimana pula fungsi Unit Trust Consultant ? Unit Trust Consultant sebagai “co-driver’ kereta tersebut. Suruhanjaya Sekuriti sebagai JPJ yang mengawal selia keadaan kereta dan undang-undang jalanraya. Melalui analogi Unit Trust sebagai “vehicle” atau kereta, kita lebih dapat memahami mengapa pelabur-pelabur akan memilih kereta mewah dan selamat. Seumpama tabung UT yang besar, kurang risiko tapi memberi kepuasan (dari segi kelajuan, perjalanan selesa, ruang yang cantik). Kereta-kereta mewah biasanya memberi perjalanan selesa sebab absorber (turun naik harga), system brake (stop loss system) yang mantap, cc yang tinggi (lebih laju capai matlamat dan mudah untung) dan kebiasaannya harga yang lebih (mahal tapi berbaloi). Ramai yang sanggup berbelanja lebih untuk memiliki kereta mewah sebab “pride of ownership” bangga memandu kereta yang hebat disamping sebab-sebab di atas tadi. Indahnya lagi Unit Trust sebab pelabur tak perlu berbelanja lebih untuk menaiki kereta mewah, hanya pelaburan pokok minima RM1,000 dan tabungan bulanan RM100 dah mencukupi.

Assalamualaikum w.b.t Bertemu kembali di bulan Ramadhan yang mulia ini. Sempena bulan yang best ini, saya ingin mengingatkan rakan-rakan dan unit trust consultants supaya mengingatkan pelabur-pelabur kita supaya mengeluarkan zakat. Although zakat boleh dibayar sepanjang tahun (kecuali zakat fitrah), many people use bulan Ramadhan untuk kiraan "haul" - tempoh 1 year. Apa faedah berzakat ? Ini bukan soal faedah, malah this is a question of our Rukun Islam - pillar yang ke 4 (Mengucap dua kalimah syahadah, solat, berpuasa di bulan Ramadhan, berzakat dan menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu). Although zakat is viewed as a Charity Obligation, I think its important because it is salah satu pillars of Rukun Islam and all Muslim should embrace it entirely. In addition, it is centered on excess wealth to be used for benefit of the poor and needy. So, I've decided to write basic information, cara mana zakat can be calculated based on the Islamic Financial Planning Zakat Module and the Puzat Zakat Selangor portal and articles. Terdapat beberapa jenis zakat, lets begin with how to compute zakat on Unit Trust investment. This zakat is part of Zakat Saham as is computed @ 2.5% atas harga semasa (nilai pasaran) semua saham dimiliki di hujung tempoh haul termasuk keuntungan tunai sepanjang tempoh haul (or tolak kerugian tunai). Note that Syarat-syarat to fulfill : 1. Muslim 2. Bebas 3. Milik sempurna (KW5P scheme investment tak payah zakat) 4. Cukup Haul (tempoh setahun) 5. Cukup Nisab (nilai RM pelaburan melebihi nisab or threshold semasa year 2011 iaitu RM10,650) Contoh : An Unit Trust invesment (cash) in Public Ittikal units = 15,000      dan     harga semasa = RM0.9004 seunit Nilai pasaran semasa = 15,000 x RM0.9004   = RM13,506 As RM13,506 melebihi Nisab RM10,650, so zakat yang perlu dijelaskan = 2.5% x RM13,506 = RM 337.65 Note : 1. the nisab of RM10,650 is from Pusat Zakat Selangor (contact person for zakat saham Encik Wira 03 - 5522 7849 and Pn Siti Fatimah 03 - 5522 7868) 2. in practice, ramai yang guna nilai terendah dalam tempoh haul. Akan tetapi mengikut PZS, nilai semasa dan harga unit amanah/saham semasa digunapakai untuk pengiraan zakat. 3. zakat saham termasuk juga simpanan wang di bank. Jika melebihi nisab semasa RM10,650, maka kesemua simpanan di bank akan dizakat pada kadar 2.5%. Sekiranya simpanan tersebut di bank konvensional (bukan Islamic), maka bahagian faedah (riba') perlu ditolak dari nilai semasa simpanan tersebut. Which means bahagian sumber yang tak halal, tak perlu dizakat ! So, be careful. Lain-lain zakat saya ringkaskan dan boleh download disini. Read on illustration of "Lain-lain zakat" in the following paragraphs....